GENÇLİK ÇALIŞMASI
GENÇLERE, kendi geleceklerini şekillendirmeleri için olanaklar sağlamak amacıyla, gençlerin ihtiyaçlarına göre tanımlanmış, GENÇLER için ve GENÇLERLE yapılan çalışmaların tümüdür.
Gençlik çalışmaları genel olarak gençlerin; Eğitim, İş ve Kariyer, Serbest zaman, spor etkinlikleri, kültürel etkinlikler, Gönüllülük faaliyetleri, Gençlerle ilgili yasalar (mevzuat), Sosyal güvenlik, Barınma, Ekonomik sorunlar, Sağlık sorunları ve sosyal/kültürel tesisler ve hizmetler vb. konuları kapsar.
Gönüllüler veya profesyoneller tarafından gençler için, gençlerle yapılan gençlik çalışmaları; genç odaklı, eşit, adil, gelişime açık, katılım odaklı, işbirliği halinde, fayda sağlama esasına dayanan, paylaşımcı, bütünleyici, yaygın ve sargın eğitim metotlarına dayanmalıdır.
Gençlik çalışmalarına bazı örnekler vermek gerekirse;
Gençlik Çalışması, Avrupa’da ve Türkiye’de son 25 yılda fazlaca söz edilen bir kavramdır. Gençlik çalışmaları tarihçesine göz attığımızda gençlik çalışması teriminin ilk olarak ne zaman kullanıldığı konusunda uzlaşılmış bir tarih bulunmamaktadır. Bazı tarihçiler 18. yy sonunda yaygınlaşan Pazar Okulları (Sunday Schools) oluşumunu ilk düzenli gençlik çalışması olarak kabul etmektedirler.
Gençlik Çalışmaları ülkemizde kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilmekte olup farklı aşamalardan geçmiş ve şekillenmeye devam etmektedir.
Günümüzde Gençlik Çalışmaları, profesyonel çalışma alanı olma yolunda ilerlemektedir. Birçok gelişmiş ülkede Gençlik Çalışanı bir profesyonel meslek olarak kabul edilmiş olmasına rağmen ülkemizde halen profesyonel bir meslek olarak tanımlanmamıştır.
Dünyada gençlere yönelik yapılan bazı destek programları da gençlik çalışmalarının etkisinin yaygınlaşmasına, özellikle de hareketlilik programlarının sayısının artması gençlik çalışmalarının uluslar arası boyut kazanmasını sağlamıştır.