GENÇ GİRİŞİMCİLİK BECERİLERİNİN GELİŞMESİNE YÖNELİK EKO-EĞİTİM BAHÇESİ

21 Kasım 2023, Comments GENÇ GİRİŞİMCİLİK BECERİLERİNİN GELİŞMESİNE YÖNELİK EKO-EĞİTİM BAHÇESİ için yorumlar kapalı

“GENÇ GİRİŞİMCİLİK BECERİLERİNİN GELİŞMESİNE YÖNELİK EKO-EĞİTİM BAHÇESİ”

Erasmus+ programı KA2 - Küçük Ölçekli Ortaklık kapsamında Litvanya ve Türkiye’den 4 farklı kurum ile birlikte, gençlerin ekolojik bahçecilik yoluyla girişimcilik becerilerini geliştirmelerine odaklanan projemiz, 01.04.2022 – 30.09.2023 tarihleri arasında Litvanya ve Türkiye’de bir dizi stratejik ortaklık faaliyetlerini içermiştir.
Projenin koordinatörü Litvanya’dan “Musninkai Rural Community” olup diğer ortaklar ise “Sirvintu Sporto Centro Atvira Jaunimo Erdve”- Litvaanya, “Uluslararası gençlik Aktiviteleri Merkezi Derneği- Türkiye” ve “İzmir Ekolojik Denge Derneği”-Türkiye olmak üzere 4 farklı kurum işbirliğinde gerçekleştirildi.

EKO BAHÇE

Eko-bahçeler yaparak deneyerek öğrenme ortamını kapsar. Çünkü, probleme dayalı öğrenmeleri, çok sayıda zorlu ve anlamlı görevleri içermesi nedeniyle güçlü öğrenme ortamları arasında sayılabilir. Eko-bahçelerdeki faaliyetler, organik tarım pratiğini, basit beceriler ile ürün ekimine kadar eğitim hedeflerini kapsamaktadır. Gençlerin bu eko-bahçe eğitimleri sonrasında geliştirebilecekleri yeşil, doğa dostu tarım girişimlerinin olumlu etkilerinin dünya çapında pek çok örneği bulunmaktadır. Gençler ve yerel topluluk üyeleriyle birlikte gerçekleştirilen eko bahçeler, katılımcılara ve genel olarak topluma sağlık, ekonomik, eğitimsel, sosyal ve çevresel faydalar sağlamaktadır. Eko Bahçeler sosyal bir buluşma alanı oluşturur ve insanları nesiller arası bilgiyi paylaşmaya teşvik eder.

Eko-Bahçeler sosyal uyum eksikliğine karşı ,komşular arasında güçlü bağlar oluşturduğu için mahalleler için önemlidir. Eko bahçecilik, topluluklar oluşturmak, katılımcı ve aktif vatandaşlığı, yaratıcılığı, girişimcilik becerilerini geliştirmek ve en temel ihtiyaçlardan biri olan gıda tedarikini kendi elimize almak için en güçlü araçlardan biri olarak görülebilir. Bahçecilik yaygın eğitim için mükemmel bir araç olabilir çünkü temeli yaparak denyerek öğrenmeye dayalıdır. Sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini keşfetme, gıdanın kökenleri hakkında bilgi edinme ve doğal süreçleri anlama fırsatı vermektedir..Dahası, bahçıvanlık gençleri güçlendirmenin, kendi yaşamları ve iş piyasası için pratik beceriler edinmelerine yardımcı olmanın bir yoludur.

Projenin Amacı; Kırsal / kentsel alanda yaşayan gençlerin bir eko–bahçe oluşturarak özgüven, iş becerileri ve girişimcilik yeteneklerini geliştirmeleri için deneyimsel öğrenme fırsatları oluşturmak.

Projenin Hedefleri;

  • *Gençler için eko-bahçecilik konusunda yenilikçi bir dijital pratik rehber kitap geliştirmek.
  • *Katılımcıların ekip olarak birlikte çalışmayı, girişimcilik becerilerini geliştirmeyi ve sağlıklı gıda tüketmenin önemini öğrenmeleri için pratik atölyeler oluşturmak.
  • *Katılımcıları deneyimsel faaliyetlerle temel bahçecilik teknikleri, botanik, beslenme ve sürdürülebilir arazi yönetimi ile tanıştırmak.

  • Projen Aktviteleri;

  • Proje ortakları ile hazırlık toplantıları,
  • Gençler için eko-bahçecilik üzerine yenilikçi dijital pratik rehber kitabını geliştirilmesi,
  • Gençler için atölye çalışmaları oluşturulması,
  • Pilot uygulama için gençlere atölye çalışmalarının uygulanması,
  • Oluşturulan materyallerin çevirisi ve basımı ve çekici çıktılara dönüştürülmesi,
  • Türkiye'de gençlere temel bahçecilik teknikleri, botanik, beslenme ve deneyimsel faaliyetlerle sürdürülebilir arazi yönetimi konularında eğitim verilmesi,

  • Proje Çıktı ve Sonuçları;

  • Gençler için eko-bahçecilik üzerine yenilikçi bir dijital pratik rehber kitap geliştirdi.
  • Gençlerin takm olarak birlikte çalışmayı, girişimcilik becerilerini geliştirmeyi ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın değerini öğrenmeleri için 6 farklı pratik atölyeler oluşturdu.
  • Deneyimsel faaliyetlerle temel bahçecilik teknikleri, botanik, beslenme ve sürdürülebilir arazi yönetimi konularında uluslararası eğitimler düzenledi.
  • .
    Proje Fikri Çıktıları : “Eko Bahçecilik Rehber Kitap” ve “Atölye Çalışmaları” aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. ; https://drive.google.com/drive/folders/19gvKYGFjpVdmd_6BPEMM3bspVps94sIU?usp=sharing

    Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Ancak ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazar(lar)a aittir ve Avrupa Birliği'nin veya Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı'nın (EACEA) görüşlerini yansıtmayabilir. Bunlardan ne Avrupa Birliği ne de EACEA sorumlu tutulamaz.

    Comments are closed.