E- Spor Zirvesinin 11 Ekim 2019, Cuma günü İstanbul E- Spor Arena’da, T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. M. Muharrem Kasapoğlu başta olmak üzere, teknoloji, medya ve spor dünyasının tüm aktörlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gençlerin büyük ilgisini çeken E- Spor alanında çok hızla gelişen ve değişen faaliyetlerin ülkemizde bir güç odağı oluşturması ve bu alanda farklı aktörleri bir araya getirmek amacıyla gerçekleştirildi.
“E Spor ’da Global Güç Türkiye: Gelecek Stratejileri” Türkiye’nin e-sporda global bir güç ve bölgesel bir üs olması için gerekli stratejilerin neler olması gerektiği tüm tarafları, dinamikleri ile birlikte tartışılarak ilgili politika yapıcılara rapor olarak sunuldu.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. M. Muharrem Kasapoğlu Türkiye’nin E-Spor’da global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Turkuvaz Dergi Grubu’nun ekonomi dünyasına yön veren dergileri Para ve Forbes tarafından ininal E-Spor Arena’da bugün (11 Ekim 2019, Cuma) gerçekleşen E-Spor 2019 Zirvesi’nde konuşan Bakan Kasapoğlu, Türkiye’nin E-Spor’da kısa zamanda önemli mesafe kat ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Çok kısa bir zaman içerisinde sektörün globalde ve Türkiye’de bu denli ivme kat etmesi gerçekten takdire şayan... Firmalarımız, sektörde gün geçtikçe ağırlığını daha da artırıyor. Oyuncularımız uluslararası düzeyde ülkemizi en güçlü şekilde temsil ediyor. İnanıyorum ki bilinçli ve stratejik düzeyde doğru adımlar atarsak, Türkiye dijital oyun sektöründe global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. E-Spor yazılımı, donanımı, markalaşmayı ve oyun geliştirme aktivitelerini içinde barındıran, büyüklüğü milyar dolarlarla ifade edilen dijital oyun sektörünün bir bileşenidir. Bu aktivitenin Türkiye’nin dijital oyun pazarına da pozitif etkisi bir hayli fazla. Kullanan değil, üreten ülke olmak durumundayız ve bu nedenle gençlerimizin üretimini, projelerini desteklemeye hazırız.”
Bakan Muharrem Kasapoğlu, yazılım, robotik kodlama, yapay zeka ve dijital icat ve girişimlerin bugünün dünyasını şekillendiren etkenler olarak öne çıktığını ifade etti. Endüstri 4.0’ın bile artık geride kaldığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, Endüstri 5.0’a doğru hızla ilerlendiğini söyledi. Bakan Muharrem Kasapoğlu, E-Sporun dezavantajlarından gençlerin korunması gerektiğini belirterek, “Bu aktivitenin oyunculara mental anlamda kazandırdıkları ve bilinçli bir şekilde icra edilmediği takdirde kaybettirdikleri var. Biz bu konuda da stratejik adımlar atmak ve olası tehlikelere karşı gençlerimizi korumak zorundayız. Bu nedenle E-Spor’da pedagogların da bilişimciler kadar önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Müfredata E-Spor dersleri koyulması için çalışıyoruz”
Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir ise, Türkiye’nin E-Spor’da daha yolun çok başında olduğunu, hedeflerinin Türkiye’yi bu alandaki lider ülkelerden biri yapmak olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile işbirliği yaparak liselerarası E-Spor turnuvaları düzenleyeceklerini ifade eden Özdemir, müfredata E-Spor dersleri koyulması için çalıştıklarının altını çizdi.
Bu program T.C. Gençlik Spor Bakanlığı ve spor alanında çalışmalar yürüten kamu ve özel kuruluşlarının katkısıyla gerçekleştirildi.